De ketenregeling bepaalt hoe vaak en hoelang je met een werknemer een contract voor bepaalde tijd kunt sluiten voordat deze overgaat in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. We gaan door invoering van de de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) weer terug naar het “oude” systeem. Per 1 januari 2020 ontstaat van rechtswege een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als je een vierde arbeidsovereenkomst met de werknemer sluit of wanneer de keten van elkaar opvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd een periode van drie jaar overschrijdt.
Ketenregeling voor 1 januari 2020
In 2015 (onder de WWZ) is de ketenregeling aangepast. Nu mag je maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd overeenkomen en de maximale duur van deze overeenkomsten voor bepaalde tijd mag bij elkaar opgeteld niet langer duren dan twee jaar. Pas als er tussen twee arbeidsovereenkomsten een periode zit van meer dan zes maanden waarin geen arbeidsovereenkomst bestaat, ontstaat een nieuwe keten.
Ketenregeling na 1 januari 2020
De WAB verruimt de ketenregeling dus weer. Het maximaal aantal arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd blijft nog steeds drie, maar de maximale duur van de keten van overeenkomsten wordt verruimd naar drie jaar. Dat de keten pas wordt onderbroken door een tussenpoos van meer dan zes maanden verandert niet.
Afwijking bij cao
Let goed op! Is er een cao van toepassing waarin de ketenregeling van voor 1 januari 2020 is opgenomen? Dan blijft de oude ketenregeling van toepassing. In ieder geval tot de cao wordt aangepast. Dit is immers een afwijking in het voordeel van de werknemer waardoor die regel leidend is.
Na 1 januari 2020 kan bij cao de tussenpoos van zes maanden worden verkort tot drie maanden. Dit kan alleen als er sprake is van terugkerend tijdelijk werk dat maximaal negen maanden per jaar kan worden gedaan.
Nu al profiteren?
Er is geen overgangsrecht, dit betekent dat de nieuwe ketenregeling vanaf 1 januari 2020 meteen geldt. Je kunt dit in je voordeel gebruiken, want op een arbeidsovereenkomst die eindigt op of na 1 januari 2020 is de ketenbepaling van drie jaar van toepassing. Ook als deze arbeidsovereenkomst is aangegaan vóór 1 januari 2020.
Dus, heb je al twee contracten voor bepaalde tijd met een werknemer gesloten? Ben je bijvoorbeeld gestart op 1 december 2018 en eindigt de tweede overeenkomst op 1 februari 2020? Dan kun je een derde overeenkomst voor bepaalde tijd met deze werknemer sluiten tot 30 november 2021!
Maar ook wanneer je een tweede overeenkomst hebt die eindigt per bijvoorbeeld 1 december 2019, kan je in sommige situaties al profiteren van de nieuwe wetgeving. Wanneer je met deze tweede arbeidsovereenkomst de 24 maanden grens nog niet bent overschreden (en die 24 maanden grens ligt in 2020) dan kan je gewoon een derde arbeidsovereenkomst aangaan waarmee je de drie jaar volmaakt.
Let bij deze voorbeelden dus wel goed op of er geen cao van toepassing is waarin de “oude” regeling is opgenomen, dan kan je niet van de wijziging profiteren op dit moment.
Wil je weten of en hoe jij gebruik kan maken van dit voordeel? Twijfel je over de duur van een contractverlenging? Wij denken graag met je mee! Neem contact met ons op via leonie@rodenburgmooij.com of via 06 - 48 38 2993.
Comments