top of page
Foto van schrijverLéonie Rodenburg

Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen? Nog even en het kan!

Bijgewerkt op: 4 nov 2021

Negen weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022. Dat is wat er met het wetsvoorstel “Wet betaald ouderschapsverlof” is beoogd. In april van dit jaar heeft de Tweede Kamer al ingestemd met deze wet en op 5 oktober 2021 behandelt de Eerste Kamer het voorstel. Wat houdt het voorstel precies in en hoe zat het ook alweer met het ouderschapsverlof zoals dat nu geldt? In deze blog zetten we het op een rijtje.


Huidige regeling

Ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uur per week dat een werknemer werkt. Dus werkt een werknemer 40 uur dan heeft hij of zij recht op 26 x 40 uur = 1.040 uur ouderschapsverlof. Het verlof is onbetaald en mag worden opgenomen tot de achtste verjaardag van het kind. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof.


Het verlof moet minimaal twee maanden voordat het ingaat schriftelijk worden aangevraagd. In de aanvraag moet worden vermeld hoe de werknemer het ouderschapsverlof wil opnemen. Dus welke periode, hoeveel uur per week en op welke dag(en). Een werkgever mag een aanvraag in principe niet weigeren, maar kan wel een voorstel doen om het verlof anders in te richten wanneer daar zwaarwegende belangen voor zijn.


In sommige cao’s is een afwijkende regeling opgenomen, dus het is altijd goed om de cao te controleren. Zo geven sommige cao’s nu al recht op gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.


Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel is een gevolg van een in 2019 aangenomen richtlijn van de Europese Unie. De richtlijn beoogt het evenwicht tussen werk en privé en de gelijke behandeling van vrouwen en mannen te helpen verwezenlijken. De richtlijn bevat maatregelen op het gebied van verlof voor zorgtaken en flexibel werken. Eén van de maatregelen is dat betaling of een uitkering voor de eerste twee maanden van het ouderschapsverlof verplicht wordt gesteld. De lidstaat kan bepalen tot welke leeftijd van het kind het ouderschapsverlof betaald wordt. De EU beoogt hiermee met name vaders te stimuleren om ouderschapsverlof op te nemen. Daarnaast wordt verwacht dat dit de re-integratie van moeders na hun verlofperiode bevordert en vergemakkelijkt. Deze maatregel maakt een wetswijziging noodzakelijk omdat de Nederlandse wet op dit moment geen recht op betaald ouderschapsverlof kent.


In het wetsvoorstel is opgenomen dat iedere ouder gedurende 9 weken van het ouderschapsverlof recht heeft op doorbetaling van 50% van het dagloon, tot maximaal 50% van het maximum dagloon. Een voorwaarde is dat dit betaalde verlof in het eerste levensjaar van het kind wordt opgenomen. Dit om te stimuleren dat het verlof in de periode na de geboorte wordt opgenomen.


Bij adoptie of pleegzorg kan het betaalde ouderschapsverlof in het eerste jaar na de dag waarop het kind is opgenomen in het gezin worden genoten, voor zover het kind jonger is dan acht jaar.


Het ouderschapsverlof zal betaald worden in de vorm van een uitkering van het UWV. De aanvraag voor deze uitkering zal door de werkgever gedaan moeten worden.


Tot slot

Na behandeling van het wetsvoorstel door de Eerste Kamer zal het duidelijker worden. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen!



86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page