De norm is nog altijd om zoveel mogelijk thuis te werken. Veel werkgevers gaan ervan uit dat dat in elk geval tot 1 september 2020 zo blijft. Toch zien wij in onze praktijk dat er weer wat vaker op kantoor wordt gewerkt. Bijvoorbeeld zodat bepaalde werkzaamheden, die tijdelijk ‘on hold’ stonden, toch weer opgepakt kunnen worden. Dat er weer vaker op kantoor gewerkt wordt, maakt een goed coronabeleid nog belangrijker.
Zorgplicht
De werkgever is wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek. Dit betekent dat je als werkgever ook ervoor moet zorgen dat de maatregelen van het RIVM tegen verspreiding van het coronavirus nageleefd worden. Je moet maatregelen treffen en instructies geven om de kans op besmetting tijdens het werk zo klein mogelijk te maken. Wij raden aan om deze maatregelen en instructies duidelijk vast te leggen en te communiceren.
Coronabeleid
Maar wat moet ik nu precies doen? Wat is een adequaat beleid? Welke maatregelen je moet treffen hangt af van de specifieke situatie. Van de omvang van de onderneming, de aard van de werkzaamheden, maar ook van praktische zaken zoals het gebouw waarin jouw onderneming gevestigd is. Kortom, het is maatwerk. In het algemeen zou je bijvoorbeeld aan het volgende kunnen denken (de hieronder gegeven voorbeelden zijn met name gericht op een kantooromgeving en niet op contactberoepen of andere beroepsgroepen waar specifieke maatregelen voor gelden):
Aanwezigheid
Laat werknemers zoveel mogelijk thuiswerken en maak afspraken over wanneer werknemers wel naar kantoor komen. Zo kun je voorkomen dat er meer werknemers gelijktijdig op kantoor aanwezig zijn dan nodig.
Werkplek en afstand
Richt de werkplek zodanig in dat er 1,5 meter afstand gehouden kan worden en werk zo nodig met looproutes. Zorg ervoor dat werknemers op de werkplek regelmatig herinnerd worden aan het houden van voldoende afstand. Bij het werken met flexplekken moet duidelijk zijn wanneer een werkplek is gebruikt en deze dus pas na schoonmaak weer door een andere werknemer gebruikt kan worden.
Gemeenschappelijke ruimtes
Denk ook aan gemeenschappelijke ruimtes zoals de entree, de lift, de lunchruimte, de ruimte bij het koffieapparaat en de printer. Spreid het aantal werknemers dat in deze gemeenschappelijke ruimtes gelijktijdig aanwezig is. Stel bij de lift een maximum aantal personen in en werk met wisselende tijden voor binnenkomst en de lunch.
Hygiëne
Neem extra maatregelen op het gebied van hygiëne. Zorg voor voldoende handzeep, desinfecterende gel, papieren zakdoekjes en regel extra schoonmaak.
Communicatie
Maak werknemers attent op het belang van voldoende afstand houden, goede hygiëne en het thuis blijven bij klachten. Communiceer de maatregelen en instructies, herhaal zo nodig. Zorg er ook voor dat het normaal wordt om elkaar op het naleven van de richtlijnen aan te spreken.
De richtlijnen van het RIVM zijn de basis voor het beleid. Deze veranderen van tijd tot tijd, dus het regelmatig aanpassen van het beleid is van groot belang.
De opsomming hierboven is slechts een greep uit de mogelijke maatregelen die je kunt treffen en is uiteraard niet uitputtend. Afhankelijk van de situatie in jouw onderneming zijn wellicht andere of aanvullende maatregelen nodig.
Aansprakelijkheid
Het beperken van de kans op besmetting voorkomt zieke werknemers. Door middel van een adequaat coronabeleid geef je bovendien invulling aan de wettelijke zorgplicht. Dit is van groot belang in het kader van werkgeversaansprakelijkheid. Een werkgever die niet aantoonbaar heeft voldaan aan de zorgplicht, loopt het risico aansprakelijk te zijn wanneer een werknemer ziek wordt tijdens het werk.
Heb je hierover vragen? Wij helpen je graag, neem contact met ons op.
Comments