top of page
Foto van schrijverJolien Mooij

Het coronavirus: welke rechten heeft een werknemer? - deel I

Alleen samen. Zo luidt de slogan van de Rijksoverheid. Dat klinkt goed en lijkt ook toepasselijk op de arbeidsrechtpraktijk. Werkgever en werknemer kunnen alleen samen goed door deze uitzonderlijke tijd komen. Van beide partijen wordt flexibiliteit en aanpassingsvermogen verwacht. Maar waar ligt arbeidsrechtelijk de grens? Wij behandelen een aantal veelgestelde vragen.


Mijn werkgever betaalt mijn vakantiegeld niet uit. Mag dat zomaar?

Nee, dat mag niet zomaar. Op grond van de wet is de werkgever verplicht het vakantiegeld elk jaar in juni uit te betalen, maar meestal is in de arbeidsovereenkomst afgesproken dat het in mei wordt voldaan. Het is mogelijk om schriftelijk afwijkende afspraken te maken, maar het vakantiegeld moet in elk geval minstens één keer per kalenderjaar worden uitbetaald. Als een werkgever het vakantiegeld later dan gebruikelijk wil betalen, moet dit dus schriftelijk met de werknemer overeengekomen worden en dient het uiterlijk voor het einde van dit kalenderjaar te worden voldaan.


Is het verstandig om hiermee in te stemmen?

Dat hangt af van de situatie. Hoe motiveert de werkgever het verzoek? Zijn er andere mogelijkheden voor het bedrijf om het hoofd boven water te houden (denk ook aan de steunmaatregelen vanuit de overheid)? Het is in elk geval aan te bevelen om duidelijke afspraken te maken over het moment waarop het vakantiegeld dan wel wordt betaald of misschien is betaling in termijnen mogelijk. Houd ook rekening met de situatie dat het bedrijf alsnog failliet gaat. In veel gevallen vergoedt het UWV dan het vakantiegeld dat je nog tegoed had, maar dit is wel beperkt. Je loopt hier dus een risico.


Mijn werkgever vraagt of ik een deel van mijn loon wil inleveren. Moet ik daar aan meewerken?

Nee, je bent daartoe niet verplicht en een werkgever zal een verlaging van het loon niet snel eenzijdig kunnen afdwingen. Mocht je hier wel aan willen meewerken dan is het van groot belang om de afspraken goed schriftelijk vast te leggen. Voor welke periode geldt de afspraak? Doe je afstand van een deel van je loon of wordt een deel opgeschort? Ga je ook minder werken? Houd ook rekening met de gevolgen hiervan voor een eventuele toekomstige (WW-)uitkering, deze kan namelijk lager uitvallen wanneer je een deel van je loon inlevert.


Ik heb een nulurencontract en word niet meer opgeroepen voor werk. Heb ik nu geen recht op loon?

Dat hangt af van de situatie en van wat er precies in jouw arbeidsovereenkomst staat. Als je gedurende een periode van minimaal drie maanden regelmatig bent opgeroepen kun je mogelijk een beroep doen op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang. Dit betekent dat je dan in beginsel aanspraak kunt maken op werk en loon voor het gemiddelde aantal gewerkte uren in de voorliggende periode. Dit kan anders zijn wanneer in de arbeidsovereenkomst afwijkende afspraken over het loon in de eerste zes maanden zijn opgenomen.


Overigens kan het voor de werkgever verstandiger zijn om oproepkrachten zoveel mogelijk in te zetten en door te betalen wanneer een beroep wordt gedaan op de NOW.


Voor flexwerkers die tussen wal en schip dreigen te vallen is het kabinet momenteel de mogelijkheden voor een vangnet intensief aan het verkennen. Zo blijkt uit de kamerbrief van 22 april 2020.


Kan mijn werkgever mij ontslaan vanwege het coronavirus?

In bepaalde situaties is dat mogelijk. Jouw arbeidsovereenkomst kan bijvoorbeeld worden opgezegd in de proeftijd of simpelweg niet worden verlengd. In deze situaties is instemming van de werknemer of toestemming van het UWV niet nodig. Je kunt hier meestal niet veel tegen doen. Check wel of er sprake is van een geldig proeftijdbeding en of de opzegging (bij proeftijdontslag) of aanzegging (bij het niet verlengen van een tijdelijke arbeidsovereenkomst) tijdig is gedaan.


Wanneer je werkt op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, heb je een sterkere positie. Maar mogelijk is jouw werkgever genoodzaakt te reorganiseren om het bedrijf weer financieel gezond te maken. In dat geval kan de werkgever een ontslagaanvraag indienen bij het UWV, maar er kan ook een voorstel tot beëindiging met wederzijds goedvinden worden gedaan. Bij een ontslagprocedure via het UWV is het van belang om een sterk verweer te voeren zodat het UWV jouw kant van het verhaal ook meeweegt in haar beslissing. Ontvang je een beëindigingsvoorstel? Win dan advies in zodat je weet waar je staat en er eventueel goed onderhandeld kan worden over de voorwaarden waaronder je uit dienst treedt (denk bijvoorbeeld aan een ontslagvergoeding, het veiligstellen van de WW-uitkering en een tegemoetkoming in de juridische kosten).


Heb je hierover vragen? Heeft jouw werkgever aangekondigd dat jouw dienstverband moet worden beëindigd? Wij staan je graag bij. Neem contact met ons op via jolien@rodenburgmooij.com of 06 27 148 165.



49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page