Na de conclusie van advocaat-generaal De Bock, beslist de Hoge Raad dat er een einde moet komen aan het slapende dienstverband. Een werkgever is in principe verplicht in te stemmen met de beëindiging van de arbeidsovereenkomst met een langdurig zieke werknemer onder toekenning van de transitievergoeding.
Slapend dienstverband
Het slapend dienstverband is een dienstverband met een langdurig zieke werknemer die geen aanspraak meer heeft op loon. Omdat werkgevers sinds de invoering van de transitievergoeding ook verplicht zijn deze vergoeding te betalen indien zij het dienstverband met een langdurig zieke werknemer beëindigen, kozen veel werkgevers ervoor om het dienstverband niet te beëindigen. Op die manier ontstaat een slapend dienstverband waarbij de werknemer niet meer hoeft te werken en de werkgever geen loon betaalt en dus ook geen transitievergoeding hoeft te betalen.
Rechtspraak
Een aantal van deze langdurig zieke werknemers is een rechtszaak gestart om zo toch een transitievergoeding te ontvangen. Rechters gingen hier verschillend mee om. De rechtbank Limburg besloot daarom een aantal vragen voor te leggen aan de Hoge Raad.
Hoge Raad
De Hoge Raad stelt in haar beslissing dat een werkgever in beginsel op basis van het goed werkgeverschap moet instemmen met de beëindiging van het dienstverband met een langdurig zieke werknemer en dat hij daarbij een transitievergoeding moet betalen. Dit is alleen het geval wanneer is voldaan aan de vereisten uit de wet voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst met een langdurig zieke werknemer.
Daarnaast kunnen er situaties zijn waarin de werkgever een gerechtvaardigd belang heeft om het dienstverband in stand te houden. Bijvoorbeeld als er reële re-integratie mogelijkheden zijn. De Hoge Raad zegt hier expliciet bij dat dit belang er niet in gelegen kan zijn in het feit dat de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bijna bereikt.
Hoogte van de vergoeding
Voor de berekening van de hoogte van de transitievergoeding kan men uitgaan van de transitievergoeding die verschuldigd zou zijn op de dag na die waarop de werkgever de arbeidsovereenkomst had kunnen beëindigen wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. In de praktijk zal dit dus uitkomen op de datum waarop de werknemer twee jaar arbeidsongeschikt was of enkele maanden daarna. Uiteraard mits er geen loonsanctie is toegekend.
Voorfinancieren
De Hoge Raad merkt tot slot op dat de werkgever kan verzoeken of hij de transitievergoeding in termijnen mag betalen of dat de betaling wordt opgeschort tot 1 april 2020. Pas dan kan een werkgever immers aanspraak maken op de Wet compensatie transitievergoeding. De werkgever moet dan wel aannemelijk maken dat voorfinancieren tot ernstige financiële problemen leidt. Van voorfinanciering zal echter altijd wel sprake zijn omdat je pas aanspraak kan maken op de compensatie wanneer de transitievergoeding volledig is voldaan.
Wil jij weten of van jou verlangd kan worden dat je instemt met de beëindiging van het dienstverband met jouw langdurig zieke werknemer? Wil je de hoogte van de transitievergoeding weten en of je dit gecompenseerd kan krijgen? Wij helpen je graag! Ook voor het aanvragen van de compensatie na 1 april 2020 kun je bij ons terecht. Neem contact met ons op via leonie@rodenburgmooij.com of via 06 - 48 38 2993.
Comments