De invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) heeft ervoor gezorgd dat werkgevers een vaste arbeidsomvang moeten aanbieden aan oproepkrachten wanneer de arbeidsovereenkomst twaalf maanden duurt. Omdat de regels hierover niet duidelijk genoeg waren, zijn deze met ingang van 1 juli 2021 gewijzigd.
Ingangsdatum vaste arbeidsomvang
De wet bepaalde niet wanneer de aan te bieden vaste arbeidsomvang moet ingaan. Dit betekende dat een werkgever dit kon uitstellen en in theorie een vaste arbeidsomvang zou kunnen aanbieden die pas lang daarna ingaat. Dit is volgens de wetgever ongewenst en niet in lijn met het doel van de WAB. Daarom is de wettelijke regeling op dit punt aangepast.
Sinds 1 juli 2021 geldt dat de vaste arbeidsomvang uiterlijk in moet gaan op de eerste dag nadat twee maanden zijn verstreken steeds nadat de arbeidsovereenkomst twaalf maanden duurt. Stel dat een oproepkracht op 30 juni twaalf maanden in dienst is, dan moet de vaste arbeidsomvang dus uiterlijk op 1 september ingaan.
Termijn voor acceptatie
Daarnaast stond in de wet dat de oproepkracht ten minste een maand de tijd had om de aangeboden vaste arbeidsomvang te accepteren. Er was dus niet geregeld wanneer de werknemer het aanbod uiterlijk moest accepteren. Als een oproepkracht niet reageerde op het aanbod was het daarom onduidelijk of de arbeidsovereenkomst nog steeds een oproepovereenkomst was of juist niet. Ook dit strookt niet met de gedachte achter de wettelijke regeling.
Sinds 1 juli 2021 geldt daarom dat de oproepkracht een maand de tijd heeft om de aangeboden vaste arbeidsomvang te aanvaarden.
Het aanbod
De wettelijke regeling blijft voor het overige ongewijzigd. De werkgever is dus nog steeds verplicht om een oproepkracht een vaste arbeidsomvang aan te bieden steeds als de arbeidsovereenkomst twaalf maanden duurt. De werkgever moet dit aanbod schriftelijk of elektronisch doen binnen een maand nadat de arbeidsovereenkomst twaalf maanden duurt. De vaste arbeidsomvang moet ten minste gelijk zijn aan de gemiddelde arbeidsomvang over de twaalf maanden daarvoor. Een oproepkracht kan het aanbod weigeren. Zijn arbeidsovereenkomst blijft dan een oproepovereenkomst waardoor de werkgever na twaalf maanden opnieuw een vaste arbeidsomvang moet aanbieden.
Wat als ik het niet doe?
Kom je als werkgever deze verplichting niet na? Dan moet je het loon over de arbeidsomvang die je had moeten aanbieden aan de werknemer betalen. Dit geldt ook als de werknemer die uren niet heeft gewerkt en zich ook niet beschikbaar heeft gehouden voor werk. Daarnaast ben je bij niet tijdige betaling in principe de wettelijke verhoging verschuldigd over dit loon. Dit werd onlangs ook bevestigd in een uitspraak van de rechtbank Amsterdam.
Vragen over jouw verplichtingen tegenover werknemers met een flexibele arbeidsomvang? Neem gerust contact met ons op.
Comentários