top of page
Foto van schrijverLéonie Rodenburg

Re-integratie en het coronavirus

Het Burgerlijk Wetboek verplicht de werkgever om de arbeidsongeschikte werknemer te re-integreren. Deze verplichting geldt zolang de arbeidsovereenkomst bestaat. De regels hierover zijn onder andere vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter. Het UWV heeft hierbij een werkwijzer Poortwachter opgesteld die werkgevers, bedrijfsartsen, arbodiensten en re-integratiebedrijven helpt in de begeleiding en re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers. Maar hoe ga je hiermee om in tijden van corona waarin re-integratie niet altijd even makkelijk is?


Verplichtingen van werkgever en werknemer tijdens re-integratie

Van zowel werkgever als werknemer wordt een actieve bijdrage verlangd binnen de re-integratie. 

De werkgever moet onder andere de werknemer regelmatig laten beoordelen door een bedrijfsarts, passend werk aanbieden en sancties opleggen wanneer de werknemer onvoldoende meewerkt of passief is. Doet een werkgever dit niet, dan kan dit gevolgen hebben voor het moment waarop de WIA uitkering ingaat en moet hij het loon mogelijk langer dan de wettelijke twee jaar doorbetalen. 


Re-integratie vindt in eerste instantie plaats in de eigen functie van de werknemer. Mocht dat niet lukken dan wordt gekeken naar passend werk binnen de onderneming van de werkgever. Is passend werk niet aanwezig dan zal buiten de onderneming gekeken moeten worden, het zogenaamde tweede spoor. Alles in samenspraak met de bedrijfsarts.


De werknemer moet onder andere zijn medewerking verlenen om zich te laten onderzoeken en moet meewerken aan de re-integratieverplichtingen (opstellen plan van aanpak etc.). Doet een werknemer dit niet, dan heeft de werkgever de mogelijkheid om het loon op te schorten of stop te zetten en in een uiterst geval kan hij de werknemer ontslaan.


Beoordeling WIA aanvraag

Aan het einde van het tweede ziektejaar doet het UWV de zogenaamde Poortwachterstoets. Bij die toets beoordeelt het UWV allereerst of er voldoende re-integratieresultaat is bereikt. Is er onvoldoende resultaat bereikt dan wordt beoordeeld of werkgever en werknemer samen zich gedurende de eerste twee ziektejaren voldoende hebben ingespannen om de mogelijkheden van de werknemer zo veel mogelijk te vergroten. Ook wordt bekeken of de bestaande arbeidsmogelijkheden zo goed mogelijk worden benut, in het eigen bedrijf of bij een ander bedrijf. 


Als de werkgever zonder deugdelijke grond zijn verplichtingen niet is nagekomen, legt het UWV een loonsanctie van maximaal 52 weken op. De werkgever moet het loon van de zieke werknemer dan dus langer doorbetalen. 


Toetsing in tijden van corona

Door de maatregelen die zijn genomen in het kader van het coronavirus dreigen sommige werkgevers niet te kunnen voldoen aan alle re-integratieverplichtingen. Om die reden heeft het UWV een addendum toegevoegd aan de werkwijzer Poortwachter. In dit addendum wordt onder andere aangegeven dat er sprake zal zijn van maatwerk. Het UWV houdt  rekening met de bijzondere omstandigheden vanwege het coronavirus waardoor mogelijk niet aan alle re-integratieverplichtingen is voldaan. Ook nu de maatregelen rondom corona iets zijn versoepeld zal maatwerk toegepast worden. Er wordt gekeken naar de maatregelen die golden ten tijde van de re-integratieverplichtingen. 


Dit betekent echter niet dat een werkgever zich nu minder hoeft in te spannen. In de probleemanalyse en het plan van aanpak moet duidelijk te zien zijn dat ondanks de corona maatregelen alles is gedaan om te voldoen aan de re-integratieverplichtingen. De werkgever zal moeten beschrijven hoe de situatie in zijn bedrijf als gevolg van corona van invloed is (geweest) op het re-integratieproces. Als een werkgever twijfelt over de vraag of hij voldoende doet aan de re-integratie kan er een deskundigenoordeel worden aangevraagd bij het UWV waarin dit wordt getoetst. Let er wel op dat een deskundigenoordeel niet meer kan worden aangevraagd als de WIA aanvraag is gedaan of soms ook al niet meer als de WIA aanvraag op korte termijn gedaan moet worden.


Vragen over de re-integratieverplichtingen? Ben je het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts? Neem gerust contact met ons op.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page