Alweer iets over slapende dienstverbanden? Ja, alweer. Maar het is niet voor niets dat over dit onderwerp nu zoveel geschreven wordt. De Hoge Raad heeft onlangs geoordeeld dat werkgevers moeten meewerken aan de beëindiging van een slapend dienstverband en daarbij de transitievergoeding moeten betalen (lees ook onze eerdere blog). Dit wist je misschien al, maar wij wijzen je erop dat het belangrijk is om nu in actie te komen! Stilzitten kan je veel geld kosten.
Waarom nu actie?
Je moet als werkgever dus wellicht overgaan tot beëindiging van het slapende dienstverband en je bent dan de transitievergoeding verschuldigd. Oké, maar vanwaar de haast? Dat zit als volgt.
Vanaf 1 april 2020 kun je een compensatie vragen bij het UWV voor transitievergoedingen die je hebt betaald aan werknemers bij ontslag na twee jaar ziekte. Deze regeling heeft terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. Alle vergoedingen vanaf dat moment kunnen voor compensatie in aanmerking komen. Mooi nieuws dus, maar er zit een addertje onder het gras.
Per 1 januari 2020 wijzigt het arbeidsrecht (de "Wet arbeidsmarkt in balans" doet zijn intrede). Onderdeel daarvan is ook dat andere berekeningsregels gaan gelden voor de transitievergoeding en dat we afscheid nemen van de regel dat werknemers die langer dan 10 jaar in dienst zijn een hogere vergoeding ontvangen. Voor deze werknemers valt de vergoeding bij een ontslag vóór 1 januari 2020 veel hoger uit dan bij een ontslag na 1 januari 2020.
Het overgangsrecht bepaalt dat indien er sprake is van een beëindiging na 1 januari 2020 de te verkrijgen compensatie wordt vastgesteld aan de hand van de nieuwe regels. Hierdoor kan de situatie ontstaan dat de werknemer recht heeft op de hogere vergoeding (dit volgt uit de uitspraak van de Hoge Raad), terwijl je als werkgever - doordat je hebt beëindigd na 1 januari 2020 - slechts aanspraak kan maken op een veel lagere compensatie.
Ook bestaat het risico dat de werknemer zich nu meldt en - wanneer je niet meewerkt aan een beëindiging van het dienstverband - zijn vordering omzet in een vordering tot schadevergoeding. Voor een schadevergoeding kan geen compensatie bij het UWV verkregen worden.
Tijd voor actie dus!
Red ik dat nog?
De deadline van 1 januari 2020 is erg kort, maar het is zeker niet onmogelijk om nog vóór 1 januari 2020 een slapend dienstverband te beëindigen. Je moet wel snel zijn en wij helpen je daar graag bij. Hoe eerder je contact opneemt, hoe groter de kans dat we de deadline nog gaan halen!
Meer weten? Neem contact op via jolien@rodenburgmooij.com of via 06 - 27 148 165.
Comments