top of page
Foto van schrijverLéonie Rodenburg

Werkplek niet coronaproof? Pas op voor een boete!

De coronamoeheid is toegeslagen, maar stop niet met lezen want deze “corona-wetswijziging” moet je als werkgever kennen. De wijziging maakt het voor de inspectie SZW mogelijk om op te treden tegen werkgevers die onvoldoende doen om besmetting met corona op de werkvloer te voorkomen.


De wetswijziging

In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is vastgelegd dat de werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dit is verder uitgewerkt in het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit). Sinds 1 december 2020 is zowel aan de Arbowet als aan het Arbobesluit een artikel toegevoegd. De toevoeging is tijdelijk, in beginsel voor drie maanden met de mogelijkheid dit steeds te verlengen. Deze artikelen gaan over de bestrijding van het coronavirus.


Voorkomen besmettingen

Kort gezegd komen de wijzigingen erop neer dat een werkgever er alles aan moet doen om de werkplek zodanig in te richten dat besmetting wordt voorkomen of in ieder geval dat de kans daarop wordt beperkt. Het treffen van maatregelen of voorzieningen om besmetting met corona te voorkomen, vloeit voort uit de algemene zorgplicht van de werkgever voor een veilige en gezonde werkplek. De artikelen die nu zijn toegevoegd leggen specifieke verplichtingen met het oog op de bestrijding van het coronavirus vast in de wet.


Door deze wijzigingen krijgt de Inspectie SZW meer instrumenten in handen om op te treden tegen een werkgever die niet voldoet aan deze zorgplicht.


De extra verplichtingen

Overal waar gewerkt wordt moet een werkgever doen wat nodig is om besmetting met het coronavirus te voorkomen of te beperken. De werkgever moet in elk geval zorgen voor voor goede hygiënische voorzieningen, goede voorlichting over de bestrijding van het virus en hij moet toezicht houden op de naleving van de maatregelen.


Hoe deze plicht voor de werkgever verder wordt ingevuld volgt uit de Wet publieke gezondheid, de wetenschap en professionele dienstverlening. De regels van het RIVM en de overheid geven hier grotendeels invulling aan. Daarnaast kunnen ook de protocollen die in sommige sectoren zijn opgesteld en een bedrijfsarts behulpzaam kunnen zijn.


Voorbeelden van maatregelen en voorzieningen die een werkgever kan treffen zijn onder andere:

  • het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes of gelaatsbescherming;

  • het geven van informatie over een veilige manier om naar de werkplek te reizen;

  • het plaatsen van schermen;

  • het aangeven van looproutes;

  • het beperken van het aantal mensen op de arbeidsplaats;

  • het ventileren van ruimten;

  • het ontsmetten van de arbeidsplaats en gereedschappen.

Handhaving

De instrumenten die de inspectie SZW nu heeft om te handhaven zijn: een waarschuwing, eis tot naleving, bestuurlijke boete, last onder bestuursdwang of dwangsom, stillegging, preventieve stillegging en strafrechtelijke handhaving.


Rechtspraak

Ook in de rechtspraak zien we al terug dat werkgevers voldoende beschermingsmaatregelen tegen corona moet treffen. In een uitspraak van de rechtbank Limburg oordeelde de kantonrechter dat de werkgever geen veilige werkomgeving heeft gecreëerd voor een werkneemster die tot de risicogroep behoort. Ook had de werkgever geen mogelijkheid geboden om thuis te werken. Dit maakte dat, ondanks dat de werkneemster had geweigerd haar werk te verrichten, er geen sprake was van werkweigering en dat de werkgever het loon van de werkneemster gewoon moest voldoen.


Coronabeleid

Eerder schreven wij al een blog over het belang van een goed coronabeleid. Het belang hiervan is nu dus nog groter geworden. Daarnaast geeft de wijziging van het Arbobesluit ook meer duidelijkheid over de inhoud van een goed coronabeleid.


Heb jij al een coronabeleid opgesteld wat je wilt laten controleren of wil je er één laten opstellen? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op en we bespreken wat wij voor je kunnen doen en wat daarvan de kosten zijn (een fixed fee is ook mogelijk).

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page